קטרקט

מהו קטרקט? קטרקט (בעברית: ירוד) היא מחלת עיניים שבה עדשת העין, השקופה במצבה התקין, הופכת לעכורה. כאשר זה קורה הראייה נפגעת.

קטרקט בעין

איך קטרקט משפיע על הראייה?

תסמין ראשון של קטרקט הוא כאשר אנחנו מתבוננים בחפץ, מה שאנחנו באמת רואים הן קרני האור המשתקפות ממנו.

  • קרני אור אלו נכנסות לתוך העין דרך קרנית העין – החלון השקוף בחלקה הקדמי של העין.
  • בהמשך דרכו,  האור עובר דרך העדשה אשר ממקדת אותו על הרשתית.
  • הרשתית ממירה את הגירוי מקרני האור לאותות חשמליים והם עוברים אל המוח באמצעות עצב הראייה.
  • המוח מתרגם את הגירוי החשמלי שקיבל לתמונה שאנחנו "רואים".

עכירות של העדשה פוגעת במעבר של האור אל הרשתית ומשפיעה על איכות הראייה.

עכירות זו יכולה להיות קלה וכמעט ולא מורגשת בשלביה ההתחלתיים ויכולה להיות מתקדמת ולגרום לעיוורון.

מה הגורם השכיח המצריך ניתוח קטרקט?

הגורם השכיח ביותר שאכן מצריך ניתוח קטרקט הוא הגיל המבוגר. עכירות העדשה קשורה לגיל והיא תהליך טבעי מעל גיל 55 וחלק ניכר מאוכלוסיה סובל מבעיה זו.

ניתוח קטרקט בלייזר

סיבות אחרות, פחות שכיחות כוללות:

  • בעיות תורשתיות.
  • מחלות כלליות, כגון סכרת.
  • תרופות, כגון סטרואידים.
  • חבלה עינית.

התסמינים השכיחים של קטרקט בעיניים הם:

רגישות לאור, סנוור מפנסי מכונית בלילה.

  • הילות סביב אורות ופנסי רחוב.
  • ראייה מופחתת בשעות הלילה.
  • ראייה ירודה בשעות היום.
  • קושי בקריאה.
  • צורך תכוף להחליף זוגות משקפיים.
  • ראיית צבעים ירודה.
  • "ראייה מחודשת" מצב שבו יש שיפור זמני בראייה לקרוב עד כדי היעלמות צורך בלהרכיב משקפי קריאה. מצב זה הוא בדרך כלל זמני, ואחריו עם התקדמות הקטרקט מתקדם גם אובדן ראייה למרחק.

ראה גם: סוגי קטרקט נפוצים

איך מאבחנים קטרקט?

קטרקט מאובחן במהלך בדיקה יסודית שמבוצעת על ידי רופא עיניים מוסמך.

מהי מהירות ההתפתחות שלו?

קטרקט

קצב הצורך למטופלים לבצע ניתוחי קטרקט בעיניים משתנה מאדם לאדם ואף יכול להיות שונה בין שתי העיניים של אותו מטופל. באנשים צעירים ואנשים עם מחלת סכרת, קטרת בעין יכול להתפתח במהירות תוך כמה חודשים. עם זאת, קטרקט קשור לגיל בדרך כלל מתקדם בהדרגה על פני תקופה של שנים.

סוגי קטרקט

קטרקט גרעיני (Nuclear Cataract)

לרוב זהו הקטרקט הסנילי- קטרקט שקשור לגיל הזקנה. זהו הסוג השכיח ביותר. עכירות פיזיולוגית של גרעין העדשה המתגברת ככל שהגיל מתקדם.

קטרקט קורטיקלי (Cortical Cataract)

לרוב קטרקט קורטיקלי גם מופיע ככל שהגיל מתקדם. הפגיעה היא באזורים קורטיקלים (היקפיים) של העדשה. הפרעת הראייה בולטת בעיקר בשעות החשיכה.

קטרקט סאב-קפסולרי אחורי (Posterior SubCapsular Cataract)

אופייני יותר בגילאים צעירים יותר. הפרעה זו נובעת מנדידת תאים לקפסולה (מעטפת) האחורית של העדשה. סוג זה יכול להתפתח במהרה ולהפריע קשות לחדות הראיה.

קטרקט בשל (Mature Cataract)

העדשה מלבינה וראיה יכולה להידרדר עד כדי עיוורון.

האם ניתן לטפל בקטרקט באמצעות ניתוח בלבד?

לרוע המזל, אין דרך אמיתית למנוע התפתחותו. כאמור, קטרת בעין הוא תהליך טבעי המתרחש לאורך זמן, לא ניתן לרפאו או למנוע אותו על ידי תרופות, דיאטה או אורך חיים בריא. הדרך היחידה היעילה לתקן את הראייה היא לבצע ניתוח קטרקט בלייזר.

קטרקט בקרנית עין

ניתוח קטרקט בעיניים זה מתבצע בדרך כלל בהרדמה מקומית ונמשך פחות מ-30 דקות. במהלך הניתוח מסירים את העדשה העכורה ומשתילים במקומה עדשה מלאכותית חדשה. העדשה המלאכותית אמורה להוות תחליף יעיל לעדשה הטבעית ולהניב תוצאות טובות בחדות הראייה ובאיכותה.

העדשה מושתלת בתוך העמדה המקורית של העדשה הטבעית המוסרת, ולכן הראייה המשוחזרת, כולל תפיסת העומק וגודל התמונה, לא מושפעת מהניתוח. עדשות מלאכותיות יכולות בדרך כלל להישאר במקום לצמיתות, אינן דורשות תחזוקה או טיפול, והן אינן מורגשות על ידי המטופל ולא נראות על ידי אחרים. קטרקט בעיניים הוא אחד הניתוחים השכיחים בעולם וגם אחד מהבטוחים והיעילים ביותר, לניתוח זה הצלחה ב-97% מהמקרים, הסיבוכים הם נדירים ובמרביתם ניתן לטפל בהצלחה.

מידע נוסף בנושא יתרונות וחסרונות של ניתוח קטרקט בעיניים

האם קטרקט יכול לחזור לאחר הניתוח?

לא. לא ניתן לפתח קטרקט בעין לאחר שהוסר בניתוח. עם זאת, כ10% מהחולים עלולים להיות מודעים לטשטוש ראייה הדרגתי שעלול להופיע כמה חודשים או אפילו שנים אחרי הניתוח. הוא נובע מהעיבוי של קופסת העדשה שתומכת בעדשה המלאכותית שהושתלה לעין. אם תהליך זה מפחית את איכות הראייה ניתן לטפל בו עם פעולה פשוטה שמתבצעת בתנאי המרפאה בעזרת לייזר ייעודי.

איך בוחרים את סוג העדשה המושתלת?

יש מספר סוגים של עדשות תוך עיניות להשתלה: עדשות מונו-פוקאליות, טוריות ומולטי-פוקאליות. העדשות המונו-פוקאליות (חד מוקדיות) – הן כיום העדשות הנפוצות ביותר להשתלות. יש להן כוח שווה בכל האזורים של העדשה, והן יכולות לספק איכות גבוהה לראייה מרחוק, אם כי בדרך כלל יהיה צורך בשימוש במשקפי קריאה. לעדשות המונו-פוקאליות יש מוקד אופטי בודד, ולכן הן מאפשרות ראייה חדה ביותר במרחק אחד בלבד. כמו כן, הן אינן מתקנות צילינדר בעין (אסטיגמטיזם), שנובע מצורת קרנית לא סדירה ועלול לעוות את תמונה הנראית.ניתוח עיניים קטרקט

אם קיים צילינדר בעין ניתן לתקנו בזמן ניתוח קטרקט על ידי ביצוע חתכים נוספים בקרנית, בעזרת סכין או בעזרת לייזר. אנשים עם צילינדר בעין משמעותי יכולים להזדקק לעדשות מיוחדות שמסוגלות לתקן אותו, כגון עדשות טוריות.

צפו בסרטון השתלת עדשות מולטיפוקליות בניתוח קטרקט


העדשה הטורית בעת ניתוח קטרקט

עדשה טורית היא עדשה בעלת כוח אופטי רב יותר באזור ספציפי אחד, ועל ידי כך היא יכולה גם לתקן צילינדר בעין וגם לשפר את הראייה למרחק. לשם תיקון מרבי של צילינדר בעין ישנה חשיבות רבה למיקום מיוחד ומדויק של העדשה בתוך העין. למרות שהעדשות הטוריות יכולות לשפר ראייה לרחוק וגם צילינדר בעין, הרי שלרוב יזדקק המטופל למשקפיים לפעילויות כגון קריאה או כתיבה.

הפיתוח האחרון בטכנולוגיית העדשה התוך עינית המלאכותית הוא העדשות המולטי-פוקאליות. העדשות המולטי-פוקאליות הן בעלות מספר אזורים עם כוח אופטי שונה, המאפשר למנותחים לראות היטב גם מרחוק, גם במרחק ביניים וגם מקרוב. עדשות מולטי-פוקאליות לא מתאימות לכל אחד, והחלטה על השתלה מסוג זה צריכה להיות משותפת למנותח למנתח.

בכדי שיוחלט על שימוש בעדשות האלה צריכים להתקיים מספר רב של תנאים, שלרוב קשורים בבריאות העין. עדשות מולטי-פוקאליות עלולות לגרום לתופעות לוואי, כולל בוהק וסנוורים, הרבה יותר מהעדשות המונו-פוקאליות, וחלק מהחולים עדיין יזדקקו למשקפיים או לעדשות מגע כדי להשיג ראייה ברורה.

צפו בסרטון בנושא עדשה טורית בניתוח קטרקט


האם משתמשים בטכנולוגיית לייזר?

בדיוק כמו שיש מספר אפשרויות לבחירת העדשה המושתלת, כך גם יש אפשרות לבחור את הטכנולוגיה שבה יבוצע הניתוח. השיטה המקובלת היום היא שילוב של שימוש בסכין מיקרו-כירורגית ומכשיר המבוסס על גלי קול שעוזר בפירוק ושאיבת תוכן העדשה העכורה. בשיטה זו אין שימוש בלייזר ולה תוצאות טובות מוכחות לאורך שנים. הטכנולוגיה המתקדמת יותר מציעה להחליף חלק מהשלבים הקשורים לחיתוך ידני ולריסוקו בשימוש במכשיר לייזר מתקדם. טכנולוגיית ניתוח קטרקט בלייזר הופכת צעדים מסוימים במהלך הניתוח למדויקים יותר.

למידע נוסף אודות חידושים בניתוחי קטרקט בעיניים – לחצו כאן

צפו בסרטון: מה חשוב לדעת בנושא ניתוח קטרקט?


למה לצפות לאחר ניתוח קטרקט?

רוב האנשים מופתעים לגלות עד כמה קל, מהיר ויחסית נטול כאב הוא תהליך הניתוח וההחלמה המידית לאחר הניתוח. מרבית האנשים חוזרים לפעילות הרגילה כעבור 9-10 ימים

מומחה ניתוח קטרקט

לאחר הניתוח. הרופא המנתח יעניק מרשם לטיפות עיניים שיש ליטול בקפידה על מנת למנוע זיהום ולסייע להחלמה. רוב המטופלים חווים שיפור ראייה כבר ביום לאחר הניתוח. לעיתים לוקח למוח זמן בכדי ללמוד ולהתרגל למצב החדש עם העדשה המלאכותית. במצב כזה תהליך השיפור יכול לקחת כמה שבועות או אפילו כמה חודשים עד שהראייה תגיע לרמה המיטבית.

לדף הסבר בנושא הוראות לניתוח קטרקט – לחצו כאן

ד"ר יעקב גולדיץ' – בוגר בית ספר לרפואה "הדסה" באוניברסיטה העברית בירושלים. התמחה ברפואת עיניים בבית חולים "אסף הרופא" וזכה לתואר מתמחה מצטיין של האיגוד הישראלי לרפואת העיניים. ד"ר גולדיץ' רופא ומנתח עיניים בכיר מתמחה בתחום ניתוחי קטרקט בלייזר.

המלצות מטופלים – ניתוח קטרקט

היי, שמי נירית ורציתי לספר על הרופא הנהדר דוקטור יעקב גולדיץ. עברתי ניתוח קטרקט, בהרגשה שאני המטופלת היחידה שלו,  שלחתי לו מייל עם שאלה לגבי הניתוח, ומיד קיבלתי טלפון חזרה ממנו, טלפון מרגיע, מתחשב, נתן לי חצי שעה מזמנו היקר עם יעוץ, התוצאה – מהניתוח טובה ביותר לשביעות רצוני המלאה.
תודה רבה לך דוקטור גולדיץ היקר.
הלואי שככה תראה הרפואה בישראל.
מומלץ ביותר, יישר כח

נירית עזר
נירית עזרניתוח קטרקט

שלום שמי יגאל אני בן 56 שף קונדיטור במקצועי לפני כחודשיים עברתי ניתוח קטרקט בבית החולים אסותא אצל דוקטור יעקב גולדיץ וזאת לאחר המלצות של חברים שהמליצו לי על הרופא הנהדר הזה שבזכותו זכיתי לראות מחדש. אין בפי מילים מלתאר את סבלנותו ודרך הרצון הרב להוביל את החולה לדרך כל כך בטוחה ומוצלחת

תודה רבה לך איש יקר ומוערך דוקטור יעקב גולדיץ

יגאל
יגאל ניתוח קטרקט

היי, אני מעוניינת לפרגן לד"ר גולדיץ על טיפול מסור ואכפתי מאוד, לפני הטיפול הראייה שלי לא הייתה טובה במיוחד ועכשיו אני רואה ממש טוב, נגלה לפני עולם חדש, פרטים קטנים שלא ראיתי לפני, ראייה רחוקה גם, שלטים ממש ממש תודה. מומלץ ביותר!!!

מיטל אשבל
מיטל אשבלניתוח קטרקט

ברצוני להביע תודה לרופא המקסים יעקב גולדיץ, על המקצועות הרבה והיחס הטוב והמבין למטופלים. טיפול בבעיה שלי דרש זמן וסבלנות וזה היה שווה את זה, אני מרוצה מהתוצאה. דוקטור נותן אבחנה מדויקת וקובע טיפול אינדיבידואלי, בהתאם לבעיה של כל המטופל. כמו כן, הדוקטור בעל תכונות חשובות מאוד כגון, קשר טוב עם המטופל ואפשרות להסביר הכול בצורה מובנת, לדבר בגובה העיניים ולהסביר אודות הטיפול והאבחנה. היחס האינדיבידואלי מאוד ומרגיעה את המטופל ותורם לתהליך הטיפול ושיקום מהיר, ומביא לתוצאות טיפול טובות. המון בהצלחה לך דוקטור יעקב גולדיץ, המון כוח והמשך כך!

סבטלנה
סבטלנהניתוח קטרקט

רוצה לציין את ד'ר יעקב גולדיץ' על טיפול מעולה, עשיתי ניתוח קטרקט בשתי העניים. כל מה שחלמתי קרה. הלך חלק. טיפול אנושי עם רופא סופר אנושי תוצאה מעבר למצופה אין מילים כדי לתאר אותו. שירבו רופאים כמוך בישראל ומאחל לך בריאות טובה והמשך להיות אתה.

ישראל קובני
ישראל קובניניתוח קטרקט
שאלות ותשובות בנושא קטרקט

מהו קטרקט?

קטרקט זו מחלת עיניים שבה עדשת העין הופכת לעכורה. עכירות זו של העדשה פוגעת במעבר של האור אל הרשתית ומשפיעה על איכות הראיה.

מהם התסמינים של קטרקט?

רגישות לאור, הילות סביב אורות ופנסי רחוב, ראייה ירודה, ראייה מופחתת בעיר בשעות הלילה, קושי בקריאה, החלפת זוגות משקפיים בתדירות גבוהה, ראיית צבעים ירודה, ראייה מחודשת - שיפור זמני בראיה לקרוב ועד אובדן הראייה למרחק.

מהם הגורמים השכיחים הגורמים לקטרקט?

הגורמים השכיחים הגורמים לקטרקט לרוב הם: גיל מבוגר (תהליך טבעי לגילאי 55 ומעלה), בעיות תורשתיות, סכרת, תרופות מסוימות וחבלה עינית.

מי רשאי לאבחן קטרקט?

אבחון קטרקט מבוצע אך ורק על ידי רופא עיניים מוסמך.

איך מטפלים בקטרקט?

הטיפול בקטרקט נעשה באמצעות ניתוח כאשר במהלכו מסירים את העדשה העכורה ומשתילים במקומה עדשה מלאכותית חדשה המהווה תחליף יעיל לעדשה הטבעית. מטרת הניתוח היא להחזיר את חדות הראייה.

האם קטרקט יכול לחזור לאחר הניתוח?

לא, לא ניתן לפתח קטרקט בעין לאחר שהוסר בניתוח.

כמה זמן החלמה לאחר ניתוח קטרקט?

ההחלמה היא כמעט מידית ומרבית האנשים חוזרים לפעילות הרגילה כעבור 9-10 ימים.

לפרטים וייעוץ ראשוני בנושא קטרקט

    חייג לקביעת תור
    ניווט